Estem especialment satisfets de presentar la 5a edició de la Jornada de l’Esport Femení. Són cinc anys ja d’un treball intens, emocionant i participatiu, que gràcies a l’esforç de molts ha consolidat al calendari de la ciutat un acte que dona l’oportunitat a un gran nombre d’esportistes, petites i grans, perquè ens ensenyin el seu esforç, els reptes assolits i a la vegada ens convidin a participar, a gaudir amb elles de les divuit disciplines esportives presents en la Jornada.
L’esport és un gran vehicle educatiu. Aporta unes experiències que impliquen un creixement personal, ja que transmet valors i habilitats que ajuden a formar-se com a persona, tant en l’àmbit emocional com físic. També dona als seus practicants uns hàbits saludables que repercuteixen en una millor qualitat de vida.
Quan llegim estudis sobre la percepció que tenen els nens i les nenes de si mateixos en relació amb l’esport, el seu interès per iniciar-se en la pràctica esportiva o les seves preferències a l’hora de practicar un esport o un altre, ens trobem encara amb respostes basades en uns estereotips definits pel gènere. Uns estereotips socials i culturals que consideren la dona inferior als homes en les activitats esportives, que alguns esports són apropiats per a elles i altres no, que fer esport implica la masculinització del cos, etc.
I per què s’ha de plantejar la pràctica esportiva en termes comparatius entre homes i dones? Per què la dona ha de respondre a uns cànons estètics que no són compatibles amb la pràctica de l’esport? Per què quan un noi fa una errada esportiva li diuen “sembles una nena”? O a una esportista físicament forta se li diu que “sembla un tio”?
La Jornada vol ser una plataforma per trencar estereotips i difondre la pràctica esportiva, per donar a conèixer grans esportistes i petites esportistes, per reconèixer l’esforç de la gent que dona suport a l’esport femení i per aconseguir unes condicions d’igualtat a l’hora d’accedir a la pràctica esportiva.
OBJECTIUS DE LA JORNADA
* Potenciar la pràctica de totes les disciplines esportives creant un espai de visualització, d’iniciació i de reconeixement.
* Trencar estereotips respecte a algunes de les disciplines esportives considerades “no femenines”.
* Destacar la pràctica esportiva com un espai de transmissió de valors individuals i col·lectius.
* Reflexionar sobre els beneficis de la pràctica esportiva, els hàbits alimentaris i la qualitat de vida.
* Fer conèixer esportistes destacades perquè es converteixin en un referent de valors i d’experiències per a altres esportistes.
* Oferir un espai de diversió a través de la pràctica esportiva.
Diputació de Girona.